Â
Akkoord. Het is net wat complexer dan een koffietas onder de machine schuiven en op het knopje duwen. But where's the fun in that? :-)
De bereiding van yerba mate op de traditionele manier vraagt wel wat oefening. Maar eens je dat onder de knie hebt, kan het best een heel mindful ritueel worden.
Tools
Wat heb je nodig om yerba mate op traditionele wijze te bereiden?Â
Uiteraard yerba mate zelf.
De naam yerba mate bestaat uit Yerba (kruid in het Spaans) en Mate (de naam van het voorwerp waaruit je drinkt).

Een bombilla: dit is het filterpijpje. Zonder de bombilla is het onmogelijk om yerba mate traditioneel te drinken. Het zorgt er voor dat de yerba niet in het rietje komt en dat je enkel de vloeistof binnenkrijgt.
Een Calabaza: dit is de beker waaruit gedronken wordt. 'Calabas' is eigenlijk het Spaanse woord voor pompoen. En dat is omdat de binnenkant oorspronkelijk gemaakt werd uit pompoen.Â
Vandaag vind je de calabas terug uit verschillende materialen. Hout, leder, keramiek of zelfs glas.
Verder is het handig om een waterkoker te hebben (al dan niet met temperatuurweergave) en een thermos om het water op temperatuur te houden.
Tips & TricksÂ
Het hele stappenplan vind je in op de 'How To Mate' pagina.
Maar waarom je nu best al die stappen volgt, gaan we eens van dichter bij bekijken.

De calabas op z'n kop shaken:
op die manier gaan we er voor zorgen dat de grotere stukken en takjes onderaan komen te zitten. En de kleinere stukjes bovenaan.
De grotere stukken gaan op die manier optreden als natuurlijke filter voor de kleinere stukjes die een sterkere smaak hebben.
Zo gaan we uiteindelijk langer smaakbehoud hebben en meer refills kunnen doen voor de mate 'lavado' is. Dat wil zeggen dat de smaak er helemaal uit is.
Een andere reden waarom je wil shaken: doordat de kleine stukjes bovenaan komen te zitten, kunnen ze onderaan later de bombilla niet gaan verstoppen.
Lauw water of dummy water:Â
voor we effectief warm water gaan gebruiken, voor de infusie, gaan we eerst een laagje lauw water over gieten. Reden? Dit laagje gaat de yerba alvast voorbereiden en beschermen voor het warmere water dat later uiteindelijk steeds bijgevuld wordt.
Bergje van yerba maken:
nadat we de yerba even hebben laten trekken in het lauwe water, gaan we een bergje (montanita) maken door met de bombilla alle yerba naar één kant te brengen in de calabas.Â
Met de duim gaan we de bovenkant (zuigstuk) van de bombilla afdekken. Zo vermijden we dat er toch nog yerba door de filter zou geraken.
Ook deze stap zorgt uiteindelijk voor de beste en langste smaakbeleving.
Heet water (max. 60-80°C):
yerba mate bevat heel wat nuttige voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. Indien we hier kokend water zouden overgieten, verbranden we mogelijks al dat goede. En dat willen we uiteraard niet. Daarom zijn we voorzichtig en bereidden we de yerba alvast voor met het lauwe water. Het hete water mag uiteindelijk ook niet warmer zijn dan 90°C.
No toques la bombilla del mate!
Do not touch the bombilla! :-) Eens je het bergje gemaakt hebt en de bombilla hierin geplant hebt, raak je de bombilla niet meer aan. Het is een soort heiligschennis volgens een oud gebruik en zou bovendien invloed kunnen hebben op de smaak. Maar trek je vooral niet te veel aan van deze 'mate etiquette' en geniet er vooral van!

Reeeeefiiiiiiiilll
De smaak van de yerba is in het begin het sterktst. Je laat het best ook niet te lang trekken in het warme water. De sterke smaak neemt bij elke refill een beetje af tot die uiteindelijk bijna geen smaak meer heeft.
Algemeen wordt aangenomen dat je minstens 8-10 refills kan doen. Maar dat hangt af van verschillende factoren: het soort yerba, de bereiding en vooral persoonlijke smaak.
Met Mago Mate kiezen we er vooral voor om de de traditionele manier van yerba mate aandacht te geven. Het is volgens ons de perfecte manier om de traditie en cultuur achter deze toverdrank te eren.
Maar ontdek vooral zelf waarom yerba mate en de hele traditie errond magisch is.
Bekijk onze Mago Mate starerkits.
Heb je nog vragen? Neem dan zeker even contact met ons op.