Soms komen sommige dingen gewoon op je pad. Toeval of niet? Dat wil ik even in het midden laten. Maar iets zorgde in ieder geval voor dat ik op een bewuste zaterdag in 2019 yerba mate moest proberen in de Argentijnse bar bij mij in de buurt.
When we first met
Een vreemde beker met filterpijpje, een thermoskan en bijvullen zoveel ik kon. Dat intrigeerde mij enorm. De eerste slokken proefden best pittig. De eerste 3 refills zelf. Maar het viel me op dat ik bleef bijvullen en er niet genoeg van kreeg.

Het gaf mij een heel fijn gevoel. Een gevoel van gezelligheid ook. Er is een reden waarom yerba mate een vriendschapsdrank genoemd wordt in Zuid-Amerika. Het wordt gedeeld met vrienden en familie. Thuis of in parken. Het is een hele cultuur.
Dit moment triggerde mij om meer te weten te komen over wat ik net gedronken had. En hoe meer ik leerde, hoe verder ik me er wilde in verdiepen.
Ik las onderzoeken, kocht een boek, luisterde podcasts. En ik kocht uiteraard yerba mate. Veel merken, vele soorten. Ik wilde alles proeven.
De integratie in het dagelijkse leven
Ondertussen maakte yerba mate deel uit van mijn dagelijkse routine en bij gevolg mijn leven. Ik geniet nog steeds van het bereidingsritueel (zie how to mate?). Het vraagt aandacht om het zorgvuldig te doen en om deze handeling te respecteren. Onbewust geraak je in het 'nu'. Best mindful als je het zo bekijkt.
Mensen, en dan misschien vooral jongeren, in onze huidige (Westerse) maatschappij hebben niet echt nog een relatie met rituelen. Mogelijks is dat ook een reden waarom er sneller naar fast food, processed drinks, alchohol, sigaretten en zelfs drugs wordt gegrepen. We hebben geen binding meer met rituelen, geen binding met onze natuur.
Het drinken van mate maakt me oprecht gelukkig. Ik hou van de smaak. Het maakt mijn brein wakker. Het brengt me 'in the zone' en het grondt me. Maar bovenal voedt het me met gezonde natuurlijke nutriënten.

Een gezonde geest in een gezond lichaam
2020. De start van de coronajaren. Ik wil er niet te langs bij stilstaan. Maar we werden allen geconfronteerd met onze eigen gezondheid. Hoe je die zelf in handen kon nemen en wat het belang was van een gezonde leefstijl.
Het maakte ook mij meer bewust van mijn eigen gezondheid.
Wij zijn de natuur. En de natuur, dat zijn wij.
Ondertussen kregen we ook de richtlijnen door van wat een gezonde leefstijl inhield en hoe dit een impact kon hebben tegen de ernstige symptomen van Covid.
Wat bleek? Veel van die richtlijnen werden afgevinkt door de effecten van yerba mate op het lichaam: suikerspiegel stabiel houden, immuunsysteem versterken, cholesterol onder controle houden, gewicht op peil houden. En dat allemaal door de capaciteiten van een Zuid-Amerikaanse plant.
Wij zijn de natuur en de natuur dat zijn wij.
Wanneer dat besef kwam, realiseerde ik me dat we onze gezondheid in eigen handen moesten nemen en de verantwoordelijk niet langer bij ons gezondheidssysteem of de pharma moesten leggen.

Man on a mission
Het leek of er met het drinken van yerba mate een puzzel gelegd werd. De stukjes vielen in mekaar. En ik kon alleen maar vaststellen dat yerba mate voor mij magisch was. En als het dat voor mij kon zijn, waarom dan niet voor iedereen?
Ondanks dat ik voordien helemaal niet de ambitie had om iets te ondernemen of zelfs een webshop te starten, voelde ik nu de drang om dit met mensen te gaan delen. Letterlijk de magie van yerba mate gaan delen.
Ik sprak een vriendin aan over mijn plan. Zij had enkele jaren in Argentinië gewoon en kende yerba mate dus als geen anders.
Het was ook zij die me op een minder mooi kantje van de magie wees.
Door de populariteit en grote vraag van yerba mate in Zuid-Amerika wordt aan ontbossing gedaan om plaats te ruimen voor yerba mate plantages. Op die manier kunnen ze groeien onder de zon wat vaak de typische scherpe smaak geef.
Dat was iets waar ik niet bij stil had gestaan. En vooral waar ik niets mee te maken wou hebben. Eerder had ik me al enrom druk gemaakt om de ontbossing van het Amazonewoud voor commerciële doeleinden.
Maar! Ze vertelde dat er inmiddels wel tegenbewegingen waren. Projecten die yerba mate wild oogstten in harmonie met de bestaande fauna en flora. Geen ontbossing dus. Bovendien verandert dit ook het hele oogstproces waardoor de yerba mate groeit in de schaduw ipv. onder de zon.
De invloed op de smaak? vers, groen, zachter. Kortom, ideaal om kennis te maken met yerba mate.
Mijn partners waarmee ik werk, zetten zich ook in voor herbossingsprojecten in Brazilië. De norm is dus niet alleen ontbossing tegen gaan. Maar zelfs gaan herstellen waar anderen schade hebben aangericht.
Op dat moment heb ik beslist om enkel en alleen met zo'n partijen in zee te gaan alvorens nog maar iets aan de man te brengen. Het duurde even. Maar gelukkig heb ik die partij gevonden. De focus ligt bij hen op respect voor de natuur, respect voor de oogst en voor de betrokken personen ter plaatse in Brazilië. En dit onder gehele transparantie van A tot Z.
Dit kwam bij mij binnen als gigantische groene vlaggen waarmee voor mijn neus gezwaaid werd :-)
En het werd nog mooier. Mijn partners waarmee ik werk, zetten zich ook in voor herbossingsprojecten in Brazilië. De norm is dus niet alleen ontbossing tegen gaan. Maar zelfs gaan herstellen waar anderen schade hebben aangericht.
Als de puzzel dan niet gelegd was, moet dit zeker het laatste stukje geweest zijn.
De link tussen de magie van yerba mate en mijn voornaam, Merlijn, was snel gelegd. Mago Mate. Of de tovenaars mate. Een 100% organic en fair-trade yerba mate.
Weet wat je drinkt! Of wat je zeker eens moet gaan proberen drinken.
Salud!
Merlijn - Mago Mate